Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 10.09.2024

Dnes (10. září) jsme uveřejnili novou zprávu, z níž vyplývá, že přední evropské potravinářské společnosti jsou lídry na cestě k bezklecovým chovůmí v Evropě. Potřebují však, aby EU splnila svůj slib a používání klecí zakázala. 

Naše zpráva Potravinářské firmy vyšlapávají cestu k bezklecové Evropě, kterou vytvořil náš tým v oddělení Food Business, předkládá několik případových studií představujících, jak se přední potravinářské společnosti (například Barilla, Carrefour či Kaufland) s úspěchem postupně zbavují klecí ve svých dodavatelských řetězcích.

Zpráva ukazuje, že bezklecové chovy jsou nejen možné, ale už k nim směřujeme. Tyto společnosti nyní potřebují, aby EU tuto transformaci podpořila a vytvořila spravedlivé podmínky pro všechny hráče na trhu. Toho dosáhne splněním svého závazku z roku 2021, že zakáže klece v celé Evropě.

EU musí dodržet svůj slib – zakázat klece  

Evropská komise v reakci na úspěšnou Evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, kterou podepsalo více než 1,4 milionu lidí z Evropy, dala jasný závazek, že do roku 2023 předloží návrh ukončující klecové chovy. Ačkoli minulá Komise svůj slib nedodržela a návrh nepředložila, při Strategickém dialogu o budoucnosti evropského zemědělství se dosáhlo nadějného konsenzu. Proto nyní vyzýváme novou Komisi, aby doporučená opatření přijala a nejpozději do roku 2026 předložila návrh na zákaz klecí. 

Devět z deseti, tedy naprostá většina lidí z Evropy (89 %) si myslí, že by se zvířata neměla chovat v individuálních klecích. Existuje také nespočet vědeckých důkazů o tom, že klece závažně zhoršují welfare zvířat. Potvrdil to nedávno i Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který doporučil, aby se upustilo od používání klecí pro nosnice, prasnice, křepelky a kachny. Přesto přese všechno v klecích stále každoročně trpí přibližně 300 milionů zvířat v celé Evropě.  

Spotřebitelé volají po produktech s vyšším welfare 

Zákazníci stále častěji sahají po výrobcích s vyšším welfare a z bezklecových chovů. Řada potravinářských firem se proto již dobrovolně rozhodla postupně ukončit prodej výrobků ze zvířat chovaných v klecích. Výsledkem je více než 1400 závazků vytvořených potravinářskými společnostmi po celé Evropě pro odběr pouze bezklecových vajec. Závazek si vytvořily také známé značky, jako je KFC, Subway, Nestle a Unilever.

Jednou ze společností, kterými se zpráva zabývá a jež s námi sdílely svůj proces přechodu na produkty z bezklecových vajec v dodavatelském řetězci, je firma Barilla Group vyrábějící těstoviny a pekárenské zboží a fungující ve více než 100 zemích. 

Leonardo Mirone, ESG lídr pro dodavatelské řetězce, Barilla Group, říká: 

Společnost Barilla se snaží zajistit, aby všichni dodavatelé surovin živočišného původu splňovali nejen zákonné požadavky, ale také nejvyšší standardy a kritéria v oblasti welfare zvířat, a v roce 2019 jsme hrdě dosáhli svého globálního bezklecového cíle. Zásadním krokem vpřed v podpoře a prosazování transformace celého odvětví by bylo zavedení právních předpisů ze strany Evropské komise, které by prosadily zákaz klecí.

Velkoobchodní společnost BreFood, dodávající bezklecové králičí maso renomovaným maloobchodním prodejcům v Německu, byla ve zprávě rovněž uznána za lídra v oblasti welfare zvířat, neboť již více než deset let klade důraz na welfare králíků. 

Ricarda-Maria Heidmeyer, generální ředitelka, BreFood, říká: „Plně  podporujeme výzvu k legislativnímu zákazu klecí v EU, který je naléhavě nutný pro vytvoření rovných podmínek a zvýšení úrovně welfare králíků.

Dr Tracey Jones, globální ředitelka našeho programu Food Business, říká: „Vědci podporují výzvu k ukončení klecových systémů. Lidé z Evropy volají po změně. Firmy úspěšně dokazují, že bezklecový chov ve velkém měřítku je nejen možný, ale také správný – pro podniky, jejich zákazníky i zvířata v jejich chovech.

Vzhledem k tomu, že klecové chovy jsou už odepsané, producenti netrpělivě čekají na pokyny ohledně časového plánu, minimálních požadavků na systém chovu a způsobu podpory přechodu na bezklecové chovy. Naléhavě žádáme nové kolegium komisařů, aby jako jednu ze svých hlavních priorit předložilo slíbené legislativní návrhy na postupné odstranění klecových chovů a všechny klecové chovy nadobro poslalo do propadliště dějin.

Více na konecdobyklecove.cz.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.