V květnu 2023 se v Londýně sešli mezinárodní odborníci a odbornice na širokou škálu témat, od klimatické změny a ochrany přírody až po welfare zvířat a agroekologii. Debatovali zde nad řešeními, pomocí kterých bychom mohli proměnit globální potravinový systém tak, aby nám budoucnost přinesla regeneraci, nikoli vyhynutí.
Zorganizovali jsme tuto úspěšnou dvoudenní konferenci společně s IPES Food a dalšími partnery, abychom společně sdíleli vhodnější cesty, jak vyrábět potraviny tak, aby to bylo dobré pro lidi, zvířata i planetu.
Čekal nás nabitý program plný přednášek a interaktivních workshopů, kulatých stolů a získávání kontaktů. Fyzicky či online se zúčastnilo 740 delegátů ze 41 zemí z celého světa. A z Číny, kde byla celá událost streamovaná na několika oficiálních vládních webech, ji sledovalo dalších 370 tisíc lidí.
Řešení: udržitelná a regenerativní
Mezi řečníky patřili Stefanos Fotiou a Corinna Hawkes z OSN, Olivier de Schutter z IPES-Food, aktivistka Vandana Shiva, spisovatel Carl Safina, farmář Seth Williams a pionýrka kultivovaného masa Isha Datar. K nim se připojily další desítky odborníků a odbornic na životní prostředí, potravinové politiky, potravinářský průmysl a welfare zvířat.
Zde si můžete pustit záznamy všech přednášek na konferenci (pouze v angličtině).
Řečníci a řečnice zdůrazňovali význam příkladů, kde se podařilo nalézt regenerativní a udržitelné řešení napříč zemědělstvím, podnikáním a politikou, jako třeba:
- Rune-Christoffer Dragsdahl z Dánské vegetariánské společnosti popsal, jak Dánsko jako první nastavilo svá národní výživová doporučení tak, aby podporovala rostlinnější stravu a nabádala k nižší konzumaci masa a většímu podílu luštěnin.
- Rachel Eyers, manažerka udržitelného zadávání veřejných zakázek smluvní cateringové společnosti Compass Group, zdůraznila, že zařazení více rostlinných pokrmů do nabídky zvýšilo všestrannost společnosti a agilitu dodavatelských řetězců.
- Výkonný ředitel společnosti Waitrose James Bailey obecenstvu prozradil, že je zapotřebí převratného myšlení a spolupráce s agrárním průmyslem, aby se spotřebitelé přiklonili k regenerativnější produkci potravin.
- Ředitelka sekce Viable Landscapes for Africa v institutu World Resources Institute Susan Chomba propagovala přírodní regeneraci vedenou farmáři a úspěšný projekt ozeleňování Afriky. „V africkém kontextu farmáři dobře znají odolnost původních druhů plodin. Zaostáváme však v tom, klást tyto druhy na první místo.“
Poselství pro celý svět
V rámci pestrého programu se probírala zásadní témata, včetně toho, jak transformovat potravinové systémy v politice a praxi, jak snížit nadměrnou spotřebu masa a dalších živočišných potravin, jak přesunout investice do regenerativních, agroekologických postupů a nutnost řešit to, co jíme, v zájmu lidského zdraví.
Akce přilákala rozsáhlý zájem médií po celém světě – články v médiích o ní přinesly téměř 2 miliardy příležitostí k přečtení ve 13 různých zemích. Náš hashtag #Extinction2023 byl po oba dny také trendem na Twitteru ve Velké Británii.
Konference Extinction or Regeneration 2023 navázala na naši úspěšnou a přelomovou konferenci Extinction and Livestock z roku 2017, která zkoumala, jak živočišná výroba ničí biologickou rozmanitost a tlačí volně žijící zvířata na pokraj vyhynutí. Po šesti letech představili odborníci z nesčetných odvětví, včetně průmyslu a akademické obce, svá průkopnická a praktická řešení směřující k regenerativnímu potravinovému systému.