Ikona hledání

V květnu 2023 se v Londýně sešli mezinárodní odborníci a odbornice na širokou škálu témat, od klimatické změny a ochrany přírody až po welfare zvířat a agroekologii. Debatovali zde nad řešeními, pomocí kterých bychom mohli proměnit globální potravinový systém tak, aby nám budoucnost přinesla regeneraci, nikoli vyhynutí.

Zorganizovali jsme tuto úspěšnou dvoudenní konferenci společně s IPES Food a dalšími partnery, abychom společně sdíleli vhodnější cesty, jak vyrábět potraviny tak, aby to bylo dobré pro lidi, zvířata i planetu

Čekal nás nabitý program plný přednášek a interaktivních workshopů, kulatých stolů a získávání kontaktů. Fyzicky či online se zúčastnilo 740 delegátů ze 41 zemí z celého světa. A z Číny, kde byla celá událost streamovaná na několika oficiálních vládních webech, ji sledovalo dalších 370 tisíc lidí.

CIWF International Conference At EQII, London Nacho Rivera LR 187
CIWF International Conference At EQII, London Nacho Rivera LR 141
CIWF International Conference At EQII, London Nacho Rivera LR 139
CIWF International Conference At EQII, London Nacho Rivera LR 102
CIWF International Conference At EQII, London Nacho Rivera LR 185
CIWF International Conference At EQII, London Nacho Rivera LR 121
CIWF International Conference At EQII, London Nacho Rivera LR 99
CIWF International Conference At EQII, London Nacho Rivera LR 113
CIWF International Conference At EQII, London Nacho Rivera LR 177
CIWF International Conference At EQII, London Nacho Rivera LR 137
CIWF International Conference At EQII, London Nacho Rivera LR 125

Řešení: udržitelná a regenerativní

Mezi řečníky patřili Stefanos Fotiou a Corinna Hawkes z OSN, Olivier de Schutter z IPES-Food, aktivistka Vandana Shiva, spisovatel Carl Safina, farmář Seth Williams a pionýrka kultivovaného masa Isha Datar. K nim se připojily další desítky odborníků a odbornic na životní prostředí, potravinové politiky, potravinářský průmysl a welfare zvířat.

Zde si můžete pustit záznamy všech přednášek na konferenci (pouze v angličtině).

Klíčová sdělení z konference Extinction or Regeneration

 

Řečníci a řečnice zdůrazňovali význam příkladů, kde se podařilo nalézt regenerativní a udržitelné řešení napříč zemědělstvím, podnikáním a politikou, jako třeba:

  • Rune-Christoffer Dragsdahl z Dánské vegetariánské společnosti popsal, jak Dánsko jako první nastavilo svá národní výživová doporučení tak, aby podporovala rostlinnější stravu a nabádala k nižší konzumaci masa a většímu podílu luštěnin. 
  • Rachel Eyers, manažerka udržitelného zadávání veřejných zakázek smluvní cateringové společnosti Compass Group, zdůraznila, že zařazení více rostlinných pokrmů do nabídky zvýšilo všestrannost společnosti a agilitu dodavatelských řetězců.
  • Výkonný ředitel společnosti Waitrose James Bailey obecenstvu prozradil, že je zapotřebí převratného myšlení a spolupráce s agrárním průmyslem, aby se spotřebitelé přiklonili k regenerativnější produkci potravin.
  • Ředitelka sekce Viable Landscapes for Africa v institutu World Resources Institute Susan Chomba propagovala přírodní regeneraci vedenou farmáři a úspěšný projekt ozeleňování Afriky. „V africkém kontextu farmáři dobře znají odolnost původních druhů plodin. Zaostáváme však v tom, klást tyto druhy na první místo.“

Poselství pro celý svět

V rámci pestrého programu se probírala zásadní témata, včetně toho, jak transformovat potravinové systémy v politice a praxi, jak snížit nadměrnou spotřebu masa a dalších živočišných potravin, jak přesunout investice do regenerativních, agroekologických postupů a nutnost řešit to, co jíme, v zájmu lidského zdraví.

Akce přilákala rozsáhlý zájem médií po celém světě – články v médiích o ní přinesly téměř 2 miliardy příležitostí k přečtení ve 13 různých zemích. Náš hashtag #Extinction2023 byl po oba dny také trendem na Twitteru ve Velké Británii.

Konference Extinction or Regeneration 2023 navázala na naši úspěšnou a přelomovou konferenci Extinction and Livestock z roku 2017, která zkoumala, jak živočišná výroba ničí biologickou rozmanitost a tlačí volně žijící zvířata na pokraj vyhynutí. Po šesti letech představili odborníci z nesčetných odvětví, včetně průmyslu a akademické obce, svá průkopnická a praktická řešení směřující k regenerativnímu potravinovému systému.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.