Nezbytné zlo?
Mrtvá zóna nás bere na cestu kolem světa od deštných pralesů Amazonky k pláním Středozápadu USA, od palmových plantáží na Sumatře k vulkanické pestrosti Galapág, od anglických pastvin po malajskou džungli. Ve světovém safari zaměřeném na nejohroženější druhy zvířat na světě odhaluje málo známý, ale klíčový faktor jejich zániku: levné maso v regálech supermarketů.
Někdo může pokládat intenzivní zemědělství za nezbytné zlo. Koneckonců potřebujeme vyrábět více potravin pro rostoucí světovou populaci a jsme vedeni k víře, že namačkání zvířat do průmyslových velkochovů a pěstování plodin na ohromných lánech nasáklých chemikáliemi je efektivní a ponechává volnou zem pro volně žijící zvířata – jak ale ukazuje tato kniha, zdaleka to není pravda.
Pracovat s přírodou, ne proti ní
Mrtvá zóna je naléhavou výzvou k tomu, aby zemědělství pracovalo s přírodou, a ne proti ní. Odhaluje přínosy takového zemědělství, které podporuje životní pohodu zvířat a chrání životní prostředí a volně žijící živočichy.
Výroba potravin zabírá nejméně jednu třetinu suchozemského povrchu a tento průmysl roste každým dnem. Zároveň ale za posledních 40 let klesl počet volně žijících savců, ptáků, plazů, obojživelníků a ryb na polovinu.
Mrtvá zóna zdaleka není nepřerušenou sérií varování a děsivých příběhů, ale naopak ukazuje, že naděje je všude okolo nás. Představuje odhodlané průkopníky, kteří používají zdravý rozum a důvtip k nalézání lepších způsobů hospodaření. Právě to nám může pomoci zvrátit neblahý vývoj dřív, než bude pozdě.
Mrtvá zóna je určena všem, komu záleží na přírodě, zvířatech i budoucí výživě lidstva. Autor v předmluvě píše: „Třeba jsme poslední generace, která to může změnit, abychom se nemuseli ohlížet zpátky na svět, kde ještě žily divočiny…“
Kniha vyšla v českém překladu v nakladatelství PRÁH a je k dostání u všech dobrých knihkupců.