Ikona hledání

Představení problému a jeho rozsah

  • V roce 2018 bylo uloveno 82 milionů tun volně žijících ryb [1], z nichž tři čtvrtiny jsou určeny k lidské spotřebě. Přibližně 20 % bylo rozemleto na rybí moučku a olej [2].
  • Odhaduje se, že roční úlovky ryb představují 790 miliard až 2,3 bilionu ryb [3]. Pro srovnání: ročně je pro potravu zabito přibližně 77 miliard suchozemských zvířat [4,5]. 
  • Ulovené volně žijící ryby obvykle umírají udušením na vzduchu, na ledu nebo v ledové vodě [6] a mohou být vykrveny přetětím žaber bez předchozího omráčení. Všechny tyto metody podle OIE „prokazatelně vedou ke špatnému welfare ryb“. U faremně chovaných ryb OIE dále doporučuje, aby se tyto metody nepoužívaly a tam, kde je to možné, použilo se elektrické či mechanické omráčení [7]. 
  • Mnoho volně žijících ryb se zpracovává, například vykuchává, ještě zaživa. Nizozemská studie, která zkoumala lov sleďů, tresek a platýsů, ukázala, že se ryby dusily před smrtí 55–250 minut. Ty, které byly vykuchány jako první, zůstaly při vědomí 25–65 minut [8].
  • Mezi tradiční metody humánního usmrcování volně žijících ryb patří mechanické omráčení (např. úderem do hlavy) nebo bodnutí (mozek je narušen ostrým nástrojem) [9]. Druhá z těchto metod se používá při výrobě sašimi (japonský pokrm ze syrového rybího masa), protože menší stres ryb vede k lepší kvalitě masa. 
  • Moderní metody humánní porážky ryb zahrnují automatické perkusivní omračování a elektrické omračování ve vlhkém prostředí nebo ve vodě. Některé moderní vlečné lodě používají elektrické omračování ze zdravotních a bezpečnostních důvodů (ryby, které jsou znehybněné, se lépe zpracovávají) nebo pro zajištění vyšší kvality či přesnějšího filetování [10]. Jejich systémy lze snadno upravit tak, aby bylo zajištěno humánní omračování [11]. 
  • Rovněž hlavonožci (chobotnice a kalamáry) a desetinožci (humři, krabi a krevety) jsou loveni v obrovském množství, pro něž zatím neexistují odhady. Podle úřadu EFSA existují silné důkazy o vnímavosti těchto tvorů [12]. Hlavonožci se nechávají hromadně uhynout v síti nebo v kontejneru, někdy v chladu, nebo jsou usmrcení tupým úderem nebo poškozením mozku [13].
  • Téměř 94 % rybích populací je v maximální míře či nadměrně loveno. Podle FAO bylo v roce 2017 34,2 % rybích populací využíváno na biologicky neudržitelné úrovni, přičemž v roce 1974 to bylo 10 % [14]. Dalších 59,6 % bylo loveno v maximální míře. 

Jaký vliv mají velkochovy na volně žijící ryby?

  • Volně žijící ryby žijí přirozeně, ale metody jejich lovu a zpracování bývají průmyslové, bez jakýchkoli ohledů na jejich welfare. Potenciál utrpení je proto obrovský.
  • Krmení hospodářských zvířat a masožravých faremně chovaných ryb volně žijícími rybami je hlavní příčinou mizení obrovského množství volně žijících ryb z oceánů.
  • V roce 2018 se téměř 18 milionů tun světové produkce rybolovu, což představuje 18 % celkové produkce, využilo ke zpracování na rybí moučku a olej, přičemž velká většina z nich byla použita jako krmivo pro hospodářská zvířata [14]. Skutečné číslo může být vyšší, protože mnoho rybářů loví bez jakýchkoli omezení [15].
  • Odhaduje se, že každý rok je uloveno 460 miliard až 1,2 bilionu ryb, které jsou zpracovány na rybí moučku a olej [16].
  • Podle průmyslových údajů se 75 % rybího oleje a 70 % rybí moučky používá v krmivech pro akvakulturu [17], přes 22 % se používá v krmivech pro prasata a 6 % v krmivech pro kuřata [18].
  • Při zkrmování rybí moučky hospodářským zvířatům se 60–86 % obsahu bílkovin pravděpodobně ztratí v lidském potravním řetězci. Podle jedné studie se pouze 28 % bílkovin zkrmovaných lososům chovaným na farmách dostane do potravin vhodných pro lidi. Studie vypočítala také údaje pro kuřata (37 %), prasata (21 %), pstruhy (22 %), krevety běloocasé (22 %), pangasia (17 %) a tygří krevety obrovské (14 %), přičemž všichni mohou ve své stravě konzumovat rybí moučku, zejména ryby a korýši [19].
  • Z 10 g peruánské ančovičky obsahující 19,1 % bílkovin [20] se vytvoří 0,5 g bílkovin z faremně chovaného lososa, což je přibližně pouze 1 % denní potřeby bílkovin u lidí [21]. 
  • 90 % rybí moučky a oleje pochází z druhů ryb, které lidé mohou konzumovat a také konzumují [22]. Hospodářská zvířata, včetně faremně chovaných ryb, konkurují lidem v potravě a způsobují plýtvání cennými zdroji. 
  • Rybí moučka se vyrábí převážně z potravních druhů ryb, které hrají v ekosystémech zásadní roli, čímž člověk soupeří o potravu s velkými rybami, mořskými savci a mořskými ptáky a ohrožuje tím jejich populace [23]. 
  • Rozmach lovu ančoviček v druhé polovině minulého století způsobil snížení populace mořských ptáků z 20 milionů na 5 milionů [23]. Výzkumníci zjistili silnou korelaci mezi tímto poklesem a počtem ančoviček, který je v důsledku rybolovu a dalších environmentálních faktorů k dispozici. „V současnosti nežijí na celé řadě ptačích ostrovů v Peru žádní mořští ptáci“. [23]
  • Rostoucí poptávka intenzivních chovů po rybí moučce a oleji může podpořit rozvoj dosud nevyužívaného mezopelagického rybolovu. Tyto malé ryby plavou hluboko uprostřed oceánu. Používání jemných sítí (s velikostí ok menší než 1 cm, takže loví ryby neselektivně), které vyžaduje značné množství energie [24] (s následnými emisemi uhlíku), bude mít ničivý dopad na biologickou rozmanitost. 
  • Ryby v mezopelagické zóně hrají nedílnou roli v sekvestraci uhlíku, a tím i v regulaci klimatu [25,26], a jsou klíčovým zdrojem potravy pro mořské savce a populace ryb, jako jsou tuňáci, platýsi a žraloci [27,28], čímž ovlivňují a udržují biologickou rozmanitost.
  • Potenciální biomasa tohoto rybolovu se odhaduje na 2 až 19,5 miliardy tun [29]. Mezi klíčové cílové druhy patří: lampionovec Gymnoscopelus braueri (váží až 20 g), Krefftichthys anderssoni (váží až 4–5 g) [30] a Maurolicus muelleri (váží kolem jednoho gramu a v dospělosti až 2 g) [31,32]. Ohroženy jsou tedy až čtyři kvadriliony ryb*. *Kvadrilion je 1 000 000 000 000 000 000 – milion miliard nebo tisíc bilionů.
  • Využívání volně žijících ryb jako zdroje krmiva pro hospodářská zvířata devastuje biologickou rozmanitost oceánů a odebírá potraviny, které by mohli jíst lidé. 
  • Zařazení rybí moučky a oleje do krmiva vede k pronikání toxických látek, jako jsou PCB, dioxiny a pesticidy, do chovaných ryb. Ve faremně chovaných lososech a v rybí moučce a oleji, jimiž byli krmeni, se objevily PCB a v menší míře i organochlorové pesticidy [33]. Snížení obsahu rybího oleje v krmivu snižuje množství PCB a dioxinů v lososech [34]. Ačkoli hladiny nepřesahují zákonné limity pro střídmou konzumaci, bylo by možné tento problém zmírnit  nahrazením rybí moučky jinými bílkovinami a rybího oleje oleji z řas.
  • ARG (geny rezistence vůči antibiotikům) a lidské potenciálně patogenní bakterie byly nalezeny v pěti vzorcích rybí moučky, které se v Číně hojně používají v akvakultuře a dovážejí se z Peru, Ruska, Chile nebo Číny [35]. 
  • Krmivo pro ryby kontaminované mikroplasty může být pro akvakulturu rizikové. Rybí moučka se běžně vyrábí z celých ryb a velkého množství malých pelagických ryb, u nichž hrozí přímý příjem mikroplastů zaměněných za krmivo. Tyto mikroplasty se mohou dostat i do zpracované rybí moučky [36].
  • Omezení nadměrného rybolovu může mít tyto výhody
    • Umožňuje obnovu rybích populací, díky čemuž se daří mořským živočichům i lidským komunitám, které jsou na nich závislé.
    • Snižuje emise uhlíku z rybolovu tím, že snižuje spotřebu energie.
    • Umožňuje rybám vyrůst do větších rozměrů, než jsou uloveny, což znamená, že se sníží počet trpících ryb v každé tuně.
  • Zamezení lovu u afrických břehů ponechává více ryb pro drobné rybáře a přímou lidskou spotřebu. 
  • Podpora vývoje humánních technik odchytu a porážky pravděpodobně zlepší kvalitu produktu tím, že sníží stres a riziko zranění. Také by se zabránilo utrpení tisíců ryb během porážky a v budoucnu by to mohlo znamenat přínos pro stovky miliard ryb ročně.
  • Podpora prodeje potravin rostlinného původu, včetně rybích alternativ, by:
    • Snížila poptávku, a tím snížila tlak na rybí populace.
    • Snížila závislosti na průmyslu, který způsobuje odlesňování a ničení přírodních stanovišť (snížením poptávky po krmivu pro chované ryby obsahujícím sóju).
  • Menší používání rybí moučky a oleje, s výjimkou moučky a oleje z odřezků, v krmivech pro zvířata (zejména v akvakultuře) snižuje tlak na rybí populace a ponechává více ryb pro přímou lidskou spotřebu. Opatření, která zabrání používání rybí moučky a oleje z mezopelagického rybolovu, mohou zastavit rozmach průmyslu, který by měl ničivý dopad na oceánské potravní řetězce a welfare obrovského množství ryb.
  • Podpora vývoje alternativ k rybí moučce a rybímu oleji, jako jsou oleje z řas a mikrobiální bílkoviny, by kromě většího využívání odřezků k výrobě rybí moučky a rybího oleje mohla v konečném důsledku: 
    • Zlepšit lidskou výživu, zejména díky lepší dostupnosti omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem (jako přímá potrava pro lidi i prostřednictvím živočišných potravin).
    • Snížit závislost na průmyslu, který způsobuje odlesňování a další ničení přírodních stanovišť, a uvolnit půdu pro obnovu volné přírody a prostor pro mořské rezervace.
    • Umožnit obnovu populací mořských ptáků a zajistit další zdroje potravy pro dravé ryby a mořské savce.
    • Chránit stovky miliard krmných rybek před utrpením při lovu.

Návaznost na cíle udržitelného rozvoje

  • SDG 14: Život pod vodou. Zachovat a udržitelně využívat oceány, moře a mořské zdroje pro udržitelný rozvoj. [37]
  1. FAO Fishstat, otevřeno 2020
  2. Výpočet dle Fishstat, otevřeno 2020, a FAO, 2020, The State of World Fisheries and Aquaculture
  3. Mood, A., 2019. Fishcount estimates: Numbers of fish caught from the wild each year.
  4. Vypočteno dle čísel FAOSTAT pro rok 2017 
  5. Mood, A., Brooke, P., 2019. Fishcount: Estimated numbers of individuals in global aquaculture production (FAO) of fish species (2017).
  6. Mood, A., 2010. Worse things happen at sea. Fishcount.
  7. 1 OIE, 2012. Welfare aspects of stunning and killing of farmed fish for human consumption.
  8. Van de Vis and Kestin, 1996. Killing of fishes: literature study and practice observations (field research) report
  9. Gregory, N.G. and Grandin, T., 1998. Animal welfare and meat science (No. 636.08947 G7). CABI Pub.
  10. SINTEF, 2016. Better fish welfare means better quality. SINTEF news.
  11. Mood, A., Brooke, P. (2019). Towards a strategy for humane fishing in the UK.
  12. Panel, A.H.A.W., 2005. Aspects of the biology and welfare of animals used for experimental and other scientific purposes. The EFSA Journal, 292, pp.1-46.
  13. Pereira, J and Lourenco, S., 2014. What We Do To Kill an Octopus. Cephsinaction.
  14. FAO. 2020. The State of World Fisheries and Aquaculture 2020. Sustainability in action. Rome.
  15. Cashion, T., Le Manach, F., Zeller, D. and Pauly, D., 2017. Most fish destined for fishmeal production are food‐grade fish. Fish and Fisheries, 18(5), pp.837-844.
  16. Mood, A., Brooke, P, 2019. Estimate of numbers of fishes used for reduction to fishmeal and fish oil, and other non-food purposes, each year. Fishcount. Details by species.
  17. Auchterlonie, 2018, cited in FAO, 2018, op cit.
  18. IFFO, 2016. IFFO Fishmeal and Fish Oil Statistical Yearbook 2016 cited in Seafish, 2016, Fishmeal and fishoil facts and figures.
  19. Fry, J.P., Mailloux, N.A., Love, D.C., Milli, M.C. and Cao, L., 2018. Feed conversion efficiency in aquaculture: do we measure it correctly?. Environmental Research Letters, 13(2), p.024017.
  20. Peru-info website, Super anchovy.
  21. WHO, 1985. Energy and protein requirements. Part 8. Summary of requirements for energy and protein.
  22. Cashion, T., Le Manach, F., Zeller, D. and Pauly, D., 2017. Most fish destined for fishmeal production are food‐grade fish. Fish and Fisheries, 18(5), pp.837-844.
  23. Jahncke, J., Checkley Jr, D.M. and Hunt Jr, G.L., 2004. Trends in carbon flux to seabirds in the Peruvian upwelling system: effects of wind and fisheries on population regulation. Fisheries oceanography, 13(3), pp.208-223.
  24. Prellezo, R., 2019. Exploring the economic viability of a mesopelagic fishery in the Bay of Biscay. ICES Journal of Marine Science, 76(3), pp.771-779.
  25. Hidaka, K., Kawaguchi, K., Murakami, M. and Takahashi, M., 2001. Downward transport of organic carbon by diel migratory micronekton in the western equatorial Pacific:: its quantitative and qualitative importance. Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers, 48(8), pp.1923-1939.
  26. Hudson, J.M., Steinberg, D.K., Sutton, T.T., Graves, J.E. and Latour, R.J., 2014. Myctophid feeding ecology and carbon transport along the northern Mid-Atlantic Ridge. Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers, 93, pp.104-116.
  27. Potier, M., Marsac, F., Cherel, Y., Lucas, V., Sabatié, R., Maury, O. and Ménard, F., 2007. Forage fauna in the diet of three large pelagic fishes (lancetfish, swordfish and yellowfin tuna) in the western equatorial Indian Ocean. Fisheries Research, 83(1), pp.60-72.
  28. Brophy, J.T., Murphy, S. and Rogan, E., 2009. The diet and feeding ecology of the shortbeaked common dolphin (Delphinus delphis) in the northeast Atlantic. IWC Scientific Committee Document SC/61/SM, 14.
  29. Sobradillo, B., Boyra, G., Martinez, U., Carrera, P., Peña, M. and Irigoien, X., 2019. target Strength and swimbladder morphology of Mueller’s pearlside (Maurolicus muelleri). Scientific reports, 9(1), pp.1-14.
  30. Saunders, R.A., Lourenço, S., Vieira, R.P., Collins, M.A., Assis, C.A. and Xavier, J.C., 2020. Age and growth of Brauer's lanternfish Gymnoscopelus braueri and rhombic lanternfish Krefftichthys anderssoni (Family Myctophidae) in the Scotia Sea, Southern Ocean. Journal of Fish Biology, 96(2), pp.364-377.
  31. Rasmussen, O.I. and Giske, J., 1994. Life-history parameters and vertical distribution of Maurolicus muelleri in Masfjorden in summer. Marine Biology, 120(4), pp.649-664.
  32. ROSLAND, R. and GISKE, J., 1997. A dynamic model for the life history of Maurolicus muelleri, a pelagic planktivorous fish. Fisheries Oceanography, 6(1), pp.19-34.
  33. Jacobs, M.N., Covaci, A. and Schepens, P., 2002. Investigation of selected persistent organic pollutants in farmed Atlantic salmon (Salmo salar), salmon aquaculture feed, and fish oil components of the feed. Environmental science & technology, 36(13), pp.2797-2805.
  34. Bell, J.G., McGhee, F., Dick, J.R. and Tocher, D.R., 2005. Dioxin and dioxin-like polychlorinated biphenyls (PCBs) in Scottish farmed salmon (Salmo salar): effects of replacement of dietary marine fish oil with vegetable oils. Aquaculture, 243(1-4), pp.305-314.
  35. Han, Y., Wang, J., Zhao, Z., Chen, J., Lu, H. and Liu, G., 2017. Fishmeal application induces antibiotic resistance gene propagation in mariculture sediment. Environmental science & technology, 51(18), pp.10850-10860.
  36. Lusher, A., Hollman, P. and Mendoza-Hill, J., 2017. Microplastics in fisheries and aquaculture: status of knowledge on their occurrence and implications for aquatic organisms and food safety. FAO.
  37. United Nations Department of Economic Social Affairs Sustainable Development
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.