Ikona hledání
Půda, která se již využívá, by postačila k uživení lidstva i v měnícím se klimatu. Poskytla by také dostatek biomasy jako obnovitelný zdroj energie. Jsou však zapotřebí včasné a dalekosáhlé zásahy napříč několika oblastmi.
Hans-Otto Pörtner, spolupředseda pracovní skupiny IPCC II 2019 [1]

Představení problému a jeho rozsah

  • Pro účely zemědělství se nyní používá polovina obyvatelné souše. [2]
  • Celosvětově je zemědělství hlavním faktorem způsobujícím odlesňování a změnu ve využívání půdy. [3] S rostoucí populací a v souvislosti s tím i poptávkou po potravinách se stále více savan a lesů přeměňuje na zemědělskou půdu. 
  • Mezi roky 1990 a 2020 jsme kvůli přeměně půdy přišli o 420 milionů hektarů lesa [4]. Rychlost odlesňování sice klesá, ale přesto se dle odhadů každý rok od roku 2015 vykácelo v průměru 10 milionů hektarů lesa. [5]
  • Odlesňování a změny ve využívání půdy ničí původní přirozená stanoviště a biologickou rozmanitost a způsobují uvolňování zásob uhlíku do atmosféry.
  • Od roku 1950 bylo vykáceno přes polovinu původních lesů a luk z oblasti Cerrado.
  • Odhaduje se, že v letech 2000–2015 bylo 20 % suchozemského povrchu poškozeno v důsledku lidských činností, jako je obdělávání půdy a urbanizace, a s tím souvisejícím rozšiřováním pouští [6]. Vzhledem k očekávanému nárůstu světové populace na 9,7 miliardy lidí do roku 2050 se současný tlak na půdu ještě zvýší. 
  • Odhadované počty lidí, které by současná míra produkce potravin dokázala uživit, kolísají mezi 11,5 miliardami až téměř 16 miliardami. [7]
  • Každý rok se vyplýtvá nebo ztratí přibližně jedna třetina vyprodukovaných potravin. [8]
Pasoucí se ovce

Jak průmyslové velkochovy ovlivňují využívání půdy?

Využívání nejúrodnější ornice k pěstování krmiva pro zvířata…celkově snižuje světový potenciál výroby potravin.
Společné výzkumné středisko Evropské komise 2018 [9]
  • Intenzivní živočišná výroba spoléhá na krmení zvířat obilovinami (zejm. kukuřicí, pšenicí) a sójou, které by jinak mohli jíst lidé. Zvířata tyto potraviny neefektivně proměňují na maso a mléko. [10,11,12]
  • Používat i nadále cereálie jako krmivo pro zvířata by mohlo ohrozit potravinovou bezpečnost, protože by zbylo méně obilovin k lidské spotřebě. [13]
  • Kdyby se cereálie místo na krmení zvířat použily k výživě lidí, dokázalo by se z nich uživit dalších 3,5 miliardy lidí. [14]
  • V celosvětovém měřítku se jako krmivo pro zvířata použije 40 % kalorií ze sklizených plodin [15]. A 97 % světové úrody sóji putuje hospodářským zvířatům. [16]
  • Z odlesněných oblastí tropických pralesů mezi lety 2000 a 2010 bylo přibližně 40 % způsobeno velkoplošným komerčním zemědělstvím, zejména k chovu dobytka a pěstování sóji a palmy olejné. [17]
  • Chov zvířat zabírá celkem 77 % celosvětové zemědělské půdy (do toho jsou započítány pastviny i orná půda, na níž se pěstuje krmivo pro zvířata). Ale z každých 100 kalorií zkrmených zvířatům ve formě obilovin a sóji vstoupí do lidského potravního systému jen 17–30 kalorií ve formě masa. [18,19]
  • Intenzivní chov skotu je hlavní příčinou odlesňování. Druhou největší příčinou je pěstování sóji.
  • Intenzifikace rostlinné výroby kvůli výživě zvířat ničí půdu a krajinu a způsobuje znečištění a nedostatky vody. [20]
  • Degradovaná půda je náchylná k erozi, která vede ke ztrátě živin z půdy a eutrofizaci vod. Chemické pesticidy a herbicidy používané v intenzivním zemědělství oslabují biologickou rozmanitost v půdě, a tím ji dlouhodobě poškozují. Špatný stav půdy vede v konečném důsledku k poklesu úrodnosti. [21]
  • Kvůli erozi a znečištění jsme za posledních 40 let přišli o třetinu orné půdy. Podle výpočtů organizace OSN pro výživu a zemědělství je ornice natolik poškozená, že nám zbývá přibližně 60 posledních let sklizní [22]. Rychlost, s jakou půda eroduje, je totiž mnohem vyšší než schopnost její obnovy.
  • Farmy, které propojují rostlinnou a živočišnou výrobu, nechávají zvířata pást venku a krmí je rostlinnými zbytky. Materiály, které lidé nedokáží strávit, se tak mění na potraviny. A to představuje udržitelnější a smysluplnější využití půdy
Řada kombajnů na poli

Návaznost na cíle udržitelného rozvoje (SDG)

  • SDG 15. Život na souši: Chránit, obnovovat a podporovat udržitelné využívání suchozemských ekosystémů, udržitelně hospodařit s lesy, potírat rozšiřování pouští, zastavit a následně zvrátit degradaci půdy a zastavit úbytek biodiverzity. [23]
  1. IPCC. Land is a critical resource 8 August 2019. Webpage accessed 3 November 2020
  2. Ritchie, H. 2019 Half of the world's habitable land is used for agriculture. Our World in data. Webpage. Accessed 3 November 2020
  3. FAO and UNEP. 2020. The State of the World’s Forests 2020. Forests, biodiversity and people. Rome.
  4. FAO and UNEP. 2020. The State of the World’s Forests 2020. Forests, biodiversity and people. Rome.
  5. FAO and UNEP. 2020. The State of the World’s Forests 2020. Forests, biodiversity and people. Rome.
  6. United Nations Department of Economic and Social Affairs Statistical Division
  7. For crop and animal production: FAOSTAT: Production database: production data for crops primary, crops processed, livestock primary. Production data from 2012-2014 period as available on database. For calorific values: FAOSTAT Food supply database: Food balance and food supply. People fed calculated as 2250 kcal per person per day for one year.
  8. FAO. 2019. The State of Food and Agriculture 2019. Moving forward on food loss and waste reduction. Rome. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.
  9. European Commission Joint Research Centre 2018. Atlas of Desertification.
  10. Lundqvist, J., de Fraiture, C. Molden, D., 2008. Saving Water: From Field to Fork – Curbing Losses and Wastage in the Food Chain. SIWI Policy Brief. SIWI.
  11. Nellemann, C., MacDevette, M., Manders, et al. (2009) The environmental food crisis – The environment’s role in averting future food crises. A UNEP rapid response assessment. United Nations Environment Programme, GRID-Arendal
  12. Berners-Lee, M., Kennelly, C., Watson, R. and Hewitt, C.N., 2018. Current global food production is sufficient to meet human nutritional needs in 2050 provided there is radical societal adaptation. Elem Sci Anth, 6(1), p.52. DOI
  13. FAO, 2013. Tackling climate through livestock
  14. Nellemann, C., MacDevette, M., Manders, et al. (2009) The environmental food crisis – The environment’s role in averting future food crises. A UNEP rapid response assessment. United Nations Environment Programme, GRID-Arendal
  15. Prajal Pradhan, Matthias K B Lüdeke, Dominik E Reusser and Jürgen P Kropp. Embodied crop calories in animal products. Published 2 December 2013 • 2013 IOP Publishing Ltd Environmental Research Letters, Volume 8, Number 4
  16. Steinfeld, H., Gerber, P., Wassenaar, T., Castel, V., Rosales, M. And C. De Haan (2006) Livestock’s Long Shadow: environmental issues and options, FAO, Rome. Livestock’s Long Shadow, p 43
  17. FAO and UNEP. 2020. The State of the World’s Forests 2020. Forests, biodiversity and people. Rome.
  18. From Field to Fork - Curbing Losses and Wastage in the Food Chain. SIWI Policy Brief. 2008.
  19. The Environmental Food Crisis - The Environment's Role in averting Future Food Crises. A UNEP rapid response assessment. 2009
  20. UNCCD, 2017; Global Land Outlook
  21. Tsiafouli, M.A., Thébault, E., Sgardelis, S.P., de Ruiter, P.C., Intensive agriculture reduces soil biodiversity across Europe. Global Change Biology (2015) 21, 973-985 doi: 10.1111/gcb.12752
  22. FAO, 2015
  23. United Nations Department of Economic Social Affairs Sustainable Development
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.