Ikona hledání
Pokud se současný způsob spotřeby nezmění, do roku 2025 se budou dvě třetiny světové populace každodenně potýkat s nedostatkem vody. 
Evo Morales, bývalý bolivijský prezident [1]

Představení problému a jeho rozsah

  • Voda tvoří přibližně 70 % zemského povrchu. V tomto objemu zastupuje dostupná sladká voda pouhé 1 % [2]. 
  • Už celá třetina největších zásob podzemních vod je pod zvýšeným tlakem [3]. Voda se z nich odčerpává rychleji, než se stíhá obnovovat.
  • Spotřeba vody roste dvakrát rychleji, než narůstá populace. Za poslední 100 let [4] spotřebu vody zvýšil kromě nárůstu populace také socioekonomický rozvoj a změny ve spotřebních vzorech [5].
  • Na koloběh vody může mít velký dopad i klimatická změna. Ta může ohrozit zemědělskou produkci spoléhající se na dešťovou vodu, což se v současnosti týká 80 % celosvětové orné půdy a 60 % celosvětově vyprodukovaných potravin [6].
  • Znečištění vody celosvětově narůstá a ekosystémy ztrácejí svou schopnost sebezáchovy a naplňování lidských potřeb [7].
  • V zemích potýkajících se se závažným nedostatkem vody žije přes dvě miliardy lidí [8]. Předpokládá se, že toto číslo bude s rostoucí populací a urbanizací narůstat.
  • Do roku 2030 by mohlo být 700 milionů lidí po celém světě nuceno přesídlit kvůli intenzivnímu nedostatku vody [9]. Svět by mohl čelit globálnímu deficitu vody ve výši 40 % [10].
  • Z problémů, jako je nedostatek vody, nerovnoměrná distribuce a kontaminace, by se mohly v budoucnu stát rozbušky nepokojů.
  • Celkové náklady způsobené nejistou dostupností vody, které ponese globální ekonomika, jsou odhadovány na 500 miliard dolarů ročně [11].
Tři krávy pijí z napajedla

Jak průmyslové velkochovy ovlivňují využití vody?

  • Zemědělství (včetně závlahy, chovů zvířat a akvakultury) je s přehledem největším spotřebitelem vody. Celkově si každoročně vyžádá 69 % spotřebované vody [12].
  • Obecně platí, že průmyslová živočišná výroba spotřebovává a znečišťuje více povrchové a podzemní vody než pastevní nebo smíšené systémy chovu [13]. Průmyslové systémy chovu totiž závisí na obilném krmivu pro zvířata. Výroba 1 kg živočišných proteinů vyžaduje 100krát více vody než výroba 1 kg proteinů z obilovin [14].
  • Vodní stopa jakéhokoli živočišného produktu přesahuje vodní stopu rostlinných produktů se stejnou výživovou hodnotou [15].
  • V méně intenzivních chovech se zvířata pasou na deštěm zavlažované pastvině, a tyto chovy díky tomu vyžadují mnohem méně vody z podzemních zdrojů [16].
  • Podle Světového ekonomického sociálního průzkumu OSN: „Intenzivní živočišná výroba je pravděpodobně největším sektorovým znečišťovatelem vody“ [17]. K vypěstování krmiva jsou zapotřebí obrovská množství dusíkatých hnojiv, ale pěstované rostliny vstřebají pouze 30–60 % z tohoto objemu. Zbytek dusíku proniká do vody a do atmosféry [18].
  • V krmivu, které se podává průmyslově chovaným zvířatům, najdeme vysokou hladinu dusíku. Prasata a drůbež ho ve svém krmivu vstřebají méně než polovinu a většinu vyloučí ve výkalech. Výkaly představují hlavní zdroj dusíku a fosforu, který proniká do podzemních a povrchových vod a v konečném důsledku vede ke vzniku „mrtvých zón“ [19].

Návaznost na cíle udržitelného rozvoje (SDG)

  • SDG 6. Pitná voda a kanalizace: Zajistit dostupnost vody a sanitačních zařízení pro všechny a udržitelné hospodaření s nimi [20]
  • SDG 14. Život ve vodě: Chránit a udržitelně využívat oceány, moře a mořské zdroje pro zajištění udržitelného rozvoje [21]
  1. Water Scarcity – One of the greatest challenges of our time. Food and Agricultural Organisation of the United Nations
  2. National Geographic – Freshwater crisis. Webpage. Accessed 5 November 2020.
  3. Richey, A.S., Thomas, B.F., Lo, Min-Hui., Reager, J.T. et al. 2015. Quantifying renewable groundwater stress with GRACE
  4. Water Scarcity United Nations water facts
  5. UN WORLD WATER DEVELOPMENT REPORT 18 March 2019
  6. World Water Assessment Programme Facts and Figures. Webpage Accessed 5 November 2020
  7. National Geographic – Water pollution is a rising global crisis. Webpage. Accessed 5 November 2020.
  8. United Nations – Water Scarcity Webpage. Accessed 5 November 2020.
  9. Global Water Institute. 2013
  10. The United Nations world water development report, 2016: Water and jobs: facts and figures
  11. The United Nations world water development report, 2016: Water and jobs: facts and figures
  12. The state of the world’s resources. WWAP (UNESCO World Water Assessment Programme). 2019. The United Nations World Water Development Report 2019: Leaving No One Behind. Paris, UNESCO.p13
  13. Mekonnen, M. and Hoekstra, A., 2012. A global assessment of the water footprint of farm animal products. Ecosystems.: DOI: 10.1007/s10021-011-9517-8
  14. Pimentel D, Pimentel M. Food, energy and society. Niwot, CO: Colorado University Press, 1996.
  15. Mekonnen M and Hoekstra A, 2012. A global assessment of the water footprint of farm animal products. Ecosystems.: DOI: 10.1007/s10021-011-9517-8
  16. Mekonnen M and Hoekstra A, 2012. A global assessment of the water footprint of farm animal products. Ecosystems.: DOI: 10.1007/s10021-011-9517-8
  17. UN World Economic and Social Survey 2011. United Nations
  18. Eds. Sutton M.A., Howard C.M., Erisman J.W., Billen G., Bleeker A., Grennfelt P., van Grinsven H. and Grizzetti B., 2011. The European Nitrogen Assessment. Cambridge University Press
  19. FAO 2006 report Livestock’s Long Shadow. See page 107 “According to estimates by Van der Hoek (1998) global N efficiency is around 20 percent for pigs and 34 percent for poultry.”
  20. United Nations Department of Economic Social Affairs Sustainable Development
  21. United Nations Department of Economic Social Affairs Sustainable Development
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.