Ikona hledání
Se skutečným politickým odhodláním, odvážnými kroky a správnými investicemi ještě stále můžeme vymýtit hlad. 
Stav potravinové bezpečnosti a výživy ve světě, Organizace OSN pro výživu a zemědělství [1]

Představení problému a jeho rozsah

  • Potravinové bezpečnosti je dosaženo tehdy, když mají všichni lidé v současnosti i v budoucnosti fyzický, sociální a ekonomický přístup k dostatečnému množství bezpečných a výživných potravin, které odpovídají jejich potravinovým preferencím a stravovacím potřebám pro aktivní a zdravý život. 
  • V současnosti však více než 820 milionů lidí nemá dostatek jídla a více než 1,9 miliardy trpí nadváhou nebo obezitou. [2]
  • Pokud sečteme počty lidí středně a silně ohrožených nedostatečným zajištěním potravin, zjistíme, že se jedná přibližně o 2 miliardy lidí neboli 26 % světové populace. [3]
  • Podvýživa matek a dětí hraje roli u 45 % úmrtí dětí mladších pěti let, zatímco procento populace s nadváhou nebo obezitou roste téměř ve všech zemích a celosvětově přispívá ke čtyřem milionům úmrtí. [4]
  • Nezdravá strava z hlediska nemocnosti a úmrtnosti znamená větší riziko než rizikový sex a užívání alkoholu, drog a tabáku dohromady. [5]
  • Pro ochranu zdraví, zmírnění dopadů na životní prostředí a podporu současné a dlouhodobé potravinové bezpečnosti je doporučována strava s vysokým obsahem potravin rostlinného původu a nízkým obsahem živočišných potravin. 
  • I v nejoptimističtějších scénářích povede klimatická změna a s ní související sucha, povodně, ztráta úrodnosti a pokles výživové hodnoty potravin k prohloubení nedostatečného zajištění potravinami.
  • Nedostatečné zajištění potravinami zvyšuje riziko rozpadu demokracie a občanských konfliktů. [6]
  • Předpoklad, který zásadně formuje současnou potravinovou politiku, je, že do roku 2050 budeme muset vyprodukovat více potravin, abychom nasytili rostoucí světovou populaci, a že k tomu bude nutná další industrializace zemědělství. Avšak tato mezera by se zaplnila i snížením potravinových ztrát, zamezením plýtvání potravinami a sladění stravy s výživovými doporučeními.
  • Komise EAT-Lancet vypracovala dokument Planetární zdravá strava, který obsahuje pokyny pro zdravou výživu i udržitelnou produkci potravin v rámci planetárních hranic. Podle těchto pokynů bychom dokázali v roce 2050 nasytit až 10 miliard lidí. [7]
  • Jedna třetina veškerých vyrobených potravin se na cestě mezi výrobou a spotřebou ztratí nebo vyplýtvá. [8]
  • Spotřeba červeného a drůbežího masa a mléčných výrobků v zemích OECD přesahuje přibližně 5násobně doporučené výživové směrnice. [9]

Jaký vliv mají průmyslové velkochovy na potravinovou bezpečnost?

  • To, že se obiloviny, které by mohli jíst lidé, zkrmují hospodářským zvířatům, představuje neefektivní přeměnu potravin. Na každých 100 gramů bílkovin v obilovinách, které dostanou zvířata, získáme pouze 43 gramů bílkovin v mléku, 35 gramů ve vejcích, 40 gramů v kuřecím mase, 10 gramů ve vepřovém mase a 5 gramů v hovězím mase. [10]
  • Celosvětově se ke zkrmení zvířatům použije 36–40 % kalorií z plodin a až 30 % všech ulovených ryb [11,12,13]. Naše schopnost vyrobit dostatek potravin i v budoucnu je ohrožena způsobem využití půdy, klesající úrodností a ztrátou půdy, neudržitelnou spotřebou vody a nadměrným rybolovem. [14]
  • Organizace OSN pro výživu a zemědělství varuje, že další využívání obilovin jako krmiva pro zvířata by mohlo ohrozit potravinovou bezpečnost, jelikož se sníží množství obilí dostupného pro lidskou spotřebu. 
  • Míra obezity je celosvětově na vzestupu, a to zejména v zemích globálního Jihu. Příčinou jsou zvyšující se příjmy a nárůst poptávky po zpracovaných a živočišných potravinách. [15]
  • Současná a dlouhodobá potravinová bezpečnost závisí na změně stravovacích návyků a vzorců a na rozvoji ekologicky udržitelnějších praktik ve výrobě potravin. [16]
  • Maso z volně chovaných zvířat, která se živí čerstvou trávou a mají více pohybu, bývá výživově hodnotnější než maso z průmyslově chovaných zvířat. Maso z pastevně chovaného skotu obsahuje méně tuku a vyšší poměr omega-3 mastných kyselin než u skotu krmeného obilovinami. [17]
  • Primární rolí hospodářských zvířat by měla být přeměna pro člověka nestravitelných materiálů, jako je tráva, zbytky potravin a rostlin, na jídlo pro lidi. [18,19]
  • Pokud bychom stejné množství obilovin, jaké zkrmujeme zvířatům, použili k nasycení lidí, dokázali bychom uživit další 3,5 miliardy lidí. [20]
  • Snížení nadměrné spotřeby (tj. spotřeby vyšší, než jsou nutriční požadavky) na polovinu by mohlo uživit dalších 400 milionů lidí. [21]
  • Zpráva z HLPE (Skupina odborníků na vysoké úrovni pro potravinovou bezpečnost a výživu) uvádí, že celosvětově se 25 % kalorií v potravinách ztratí či vyplýtvá po sklizni nebo je vyhodí koncoví spotřebitelé či potravinářské firmy. Pokud by se tyto ztráty a plýtvání podařilo snížit na polovinu, bylo by možné nasytit dalších 1,4 miliardy lidí. [22]

Návaznost na odpovídající cíl udržitelného rozvoje (SDG)

  • SDG 2: Konec hladu: Vymýtit hlad, dosáhnout potravinové bezpečnosti a zlepšení výživy, prosazovat udržitelné zemědělství. [23]

Reference

  1. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO.
  2. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO.
  3. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO.
  4. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO.
  5. The EAT Lancet report 2019
  6. Brinkman, Henk-Jan, and Cullen S. Hendrix. "Food Insecurity and Violent Conflict: Causes." Consequences, and Addressing the Challenges (2011): 513-520.
  7. The EAT Lancet Commission Report (2019) Planetary Health Diet
  8. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO.
  9. Alexander, P., Brown, C., Arneth, A., Finnigan, J., et al 2017. Losses, inefficiencies and waste in the global food system. Agricultural Systems 153: 190–200.
  10. Cassidy, E.S., West, P.C., Gerber, J.S. and Foley, J.A. 2013. Redefining agricultural yields: from tonnes to people nourished per hectare. University of Minnesota. Environ. Res. Lett. 8 (2013) 034015 (8pp) doi:10.1088/1748-9326/8/3/034015
  11. Cassidy, E.S., West, P.C., Gerber, J.S. and Foley, J.A. 2013. Redefining agricultural yields: from tonnes to people nourished per hectare. University of Minnesota. Environ. Res. Lett. 8 (2013) 034015 (8pp) doi:10.1088/1748-9326/8/3/034015
  12. Pradhan et al, 2013. Embodied crop calories in animal products. Environ. Res. Lett. 8 (2013) 044044
  13. FAO, State of the World Fisheries and Aquaculture 2010, UN Food and Agriculture Organisation. Rome
  14. Nellemann C, MacDevette, M., Manders, T., Eickhout, B., , Svihus B, Prins, A. G., Kaltenborn, B. P. (Eds). The environmental food crisis – The environment’s role in averting future food crises. A UNEP rapid response assessment United Nations Environment Programme, GRIDArendal; 2009.
  15. Barry M Popkin, Linda S Adair, Shu Wen Ng, Global nutrition transition and the pandemic of obesity in developing countries, Nutrition Reviews, Volume 70, Issue 1, 1 January 2012, Pages 3–21
  16. Dietary Guidelines Advisory Committee. "Scientific report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee: advisory report to the Secretary of Health and Human Services and the Secretary of Agriculture." Agricultural Research Service (2015).
  17. Research reviewed in Nutritional benefits of higher welfare animal products, 2012. Compassion in World Farming.
  18. Bajželj, B., Richards, K., Allwood, J., Smith, P., Dennis, J., Curmi, E., & Gilligan, C. (2014). The importance of food demand management for climate mitigation. Nature Climate Change, 4 924-929.
  19. Schader, C., Muller, A., Scialabba, N., Hecht, J., et al. 2015. Impacts of feeding less foodcompeting feedstuffs to livestock on global food system sustainability. J. R. Soc. Interface 12: 20150891.
  20. Calculation based on Cassidy et al (Op. Cit.) which states that 9:46 x1015 calories available in plant form are produced by crops globally,
  21. Alexander, P., Brown, C., Arneth, A., Finnigan, J., et al 2017. Losses, inefficiencies and waste in the global food system. Agricultural Systems 153: 190–200.
  22. Nellemann, C., MacDevette, M., Manders, et al. (2009) The environmental food crisis – The environment’s role in averting future food crises. A UNEP rapid response assessment
  23. United Nations Department of Economic Social Affairs Sustainable Development
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.