Ikona hledání
Blízkost tisíců zvířat zavřených [v intenzivních průmyslových chovech] zvyšuje pravděpodobnost přenosu patogenů v rámci těchto populací a mezi nimi, což následně ovlivní rychlost vývoje patogenů.
Otte, J., Roland-Holst, D., Pfeiffer, D., Soares-Magalhaes, R., et al 2007. Industrial Livestock Production and Global Health Risks [1]

Představení problému a jeho rozsah

  • Každý rok je zaznamenáno přibližně 600 milionů případů alimentárních onemocnění (tj. způsobených potravinami) a 420 000 úmrtí. [2]
  • Alimentární onemocnění mají celosvětovou zdravotní zátěž srovnatelnou s malárií, HIV/AIDS a tuberkulózou a mají na svědomí celkem 33 milionů let života ztracených v důsledku nemoci. [3]
  • Kontaminované maso a drůbež jsou zodpovědné za 40 % všech bakteriálních alimentárních onemocnění v USA. [4] Roční náklady na onemocnění, například přímé náklady na léčbu, ztrátu příjmů a produktivity, způsobené konzumací živočišných produktů v USA se odhadují na 2,5 miliardy dolarů u drůbeže, 1,9 miliardy dolarů u vepřového masa a 1,4 miliardy dolarů u hovězího masa. [5]
  • Ve Spojeném království se náklady na alimentární onemocnění odhadují na přibližně 9,1 miliardy liber ročně, přičemž většinu z této částky tvoří ztráta příjmů. Další náklady vznikají podnikům v důsledku nemocí a absencí. [6]
  • Otravy jídlem mohou být způsobeny bakteriemi, viry, parazity, toxiny nebo chemickými látkami.
  • Jednou z nejčastějších příčin otravy jídlem a spojené úmrtnosti je campylobakter a salmonela. [7,8]
  • Zajištění bezpečnosti potravin se považuje za „zásadní pro podporu národních ekonomik, obchodu, cestovního ruchu, bezpečnosti potravin a výživy a za základ udržitelného rozvoje“. [9]
  • Bezpečnost potravin a zajištění potravin jsou neoddělitelně spjaty, protože v době potravinové nejistoty jsou lidé náchylnější ke konzumaci „nebezpečných potravin“, které představují chemické, mikrobiologické a jiné zdravotní riziko. [10]
  • Riziko pro lidské zdraví mohou představovat také chemické látky, které se nacházejí v potravinách nebo na jejich povrchu, například pesticidy. [11]

Jak průmyslové velkochovy ovlivňují bezpečnost potravin?

  • U zvířat se přirozeně vyskytují patogeny přenášené potravinami, jako je salmonela, campylobakter a E. Coli. Z 335 infekčních onemocnění, která se objevila v letech 1940–2004, bylo 60 % živočišného původu. [12]
  • Campylobakter představuje problém zejména u drůbeže chované na maso: intenzivně rostoucí plemena jsou mnohem náchylnější k infekci než odolnější, pomaleji rostoucí plemena. Ačkoli obsah střev všech ptáků může být infikován, u náchylných, rychle rostoucích ptáků chovaných ve stresujících a stísněných podmínkách může infekce tkání zvýšit riziko přenosu infekce. [13] Proces „probírky“ hejn brojlerových kuřat, kdy se část hejna odebírá na porážku při nižší hmotnosti, může zvyšovat riziko výskytu campylobakterií jak v důsledku zanesení patogenů pracovníky velkochovu, tak v důsledku vystresování zbytku hejna. [14,15]
  • Salmonelózu způsobují především (ale ne výhradně) kontaminovaná vejce a vaječné výrobky: Riziko je vyšší u větších hejn a u bateriových klecových systémů. [16] Rozsáhlý průzkum ve Spojeném království zjistil, že v porovnání s neklecovými chovy je v bateriových klecových chovech šestkrát vyšší pravděpodobnost infekce kmenem salmonely, který je nejčastěji spojován s otravou jídlem. [17]
  • E. Coli představuje větší riziko v intenzivních výkrmnách hovězího dobytka: Callaway et al (2009) uvádí: „Pravděpodobnost přenosu z jednoho zvířete na druhé je vyšší kvůli vysoké hustotě osazení ve výkrmnách. Rovněž kvůli maximální rychlosti výkrmu před porážkou dostává skot obilná krmiva. Tato krmiva podporují nárůst E. coli, včetně enterohemoragické Escherichia coli (EHEC) ve střevech, což vede ke zvýšené kolonizaci a vylučování EHEC, která se pak může šířit na další zvířata.“ [18]
  • Krmení skotu stravou s vysokým obsahem vlákniny (např. trávou) výrazně snižuje riziko infekce. Stres při přepravě může také zvýšit vylučování E. coli u telat, zejména pokud jsou cesty dlouhé. [19]
  • Komerční brojleři šlechtění na rychlý růst mohou mít sníženou odolnost vůči nemocem. [20] Kromě toho jim imunitu mohou oslabovat i stresující podmínky. [21] Výzkumy ukazují, že v chovech prasat a kuřat s vyšším welfare se používá méně antibiotik než v intenzivních chovech. [22] V chovech v Nizozemsku se používá přibližně 40 % pomaleji rostoucích plemen kuřat, aby se vyhovělo zdravotním a welfare požadavkům obchodů. U těchto plemen je setrvale nejméně třikrát nižší pravděpodobnost, že budou potřebovat léčbu antibiotiky, než u rychle rostoucích plemen určených pro vývoz. [23]
  • Vzájemná blízkost zvířat zvyšuje riziko, že viry zmutují do nových forem. Jedna metastudie ukázala, že 37 z 39 případů nezávislé konverze H7 a H5 LPAI na HPAI (změna nízkopatogenní ptačí chřipky na vysoce patogenní) se vyskytlo v komerčních chovech drůbeže. [24]
  • Patogeny se mohou šířit prostřednictvím zvířecího hnoje (který není nijak zpracován a mnohdy se používá jako hnojivo na polích) nebo mohou kontaminovat potravinářské výrobky během porážky/zpracování. Pracovníci v průmyslových živočišných provozech a zpracovatelských zařízeních se také mohou nakazit nemocemi a infekcemi přímo od zvířat a šířit je ve svých komunitách. Například míra infekce zlatým stafylokokem rezistentním vůči meticilinu (MRSA) byla u chovatelů prasat více než 760krát vyšší než u pacientů přijatých do nemocnic. [25] Jedna studie prokázala, že míra výskytu MRSA byla výrazně vyšší v chovech prasat, kde se používala cefalosporinová antibiotika. [26]
  • Stres způsobený průmyslovými velkochovy a dálkovou přepravou u zvířat s oslabenou imunitou zvyšuje riziko, že podlehnou nemoci. Dálková přeprava rovněž zvyšuje riziko přenosu nemoci do dalších oblastí.

Návaznost na cíle udržitelného rozvoje (SDG)

  • SDG 3: Zajistit zdravý život a zvyšovat jeho kvalitu pro všechny v jakémkoli věku. [27]

Reference

  1. Otte, J., Roland-Holst, D., Pfeiffer, D., Soares-Magalhaes, R., et al 2007. Industrial Livestock Production and Global Health Risks.
  2. World Health Organisation – Estimating the burden of foodborne diseases. Webpage. Accessed 22 October 2020.
  3. Havelaar AH, Kirk MD, Torgerson PR, et al. World Health Organization Global Estimates and Regional Comparisons of the Burden of Foodborne Disease in 2010. PLoS Med. 2015;12(12):e1001923. Published 2015 Dec 3. doi:10.1371/journal.pmed.1001923. Viewed 28 October 2020
  4. The Pew Charitable Trusts. Food safety from farm to fork: Interventions on farms and feedlots can improve U.S. meat and poultry safety.
  5. From Pew Report, but specific reference: Michael B. Batz, Sandra Hoffmann, and J. Glenn Morris, “Ranking the Disease Burden of 14 Pathogens in Food Sources in the United States Using Attribution Data from Outbreak Investigations and Expert Elicitation,” Journal of Food Protection 75, no. 7 (2012).
  6. The burden of foodborne disease in the UK. Food Standards Agency. March 2020. Online Viewed 28 October 2020
  7. The European One Health 2018 Zoonoses Report, 2019. European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control
  8. WHO estimates of the global burden of foodborne diseases, 2015.
  9. World Health Organisation - Factsheet on Food Safety
  10. WHO - Factsheet on Food Safety
  11. Jepson PC, Murray K, Bach O, Bonilla M, Neumeister L, et al. The Lancet. Selection of pesticides to reduce human and environmental health risks: a global guideline and minimum pesticides list.
  12. Environment Commissioner Virginijus Sinkevicius . SUSTAINABLE BUSINESS. Marine Strauss. APRIL 17, 2020
  13. Humphrey, S., Chaloner, G., Kemmett, K., Davidson, N., et al, 2014. Campylobacter jejuni is not merely a commensal in commercial broiler chickens and affects bird welfare. MBio, 5(4), pp.01364-14
  14. Patriarchi, A., Fox, A., Maunsell, B., Fanning, S., Bolton, D. (2011) Molecular characterization and environmental mapping of Campylobacter isolates in a subset of intensive poultry flocks in Ireland. Foodborne Pathogens and Disease, 8: 99-108.
  15. Allen, V.M., Weaver, H., Ridley, A.M., Harris, J.A., Sharma, M.,Emery, J., Sparks, N., Lewis, M. & Edge, S. (2008) Sources and spread of thermophilic Campylobacter spp. during partial depopulation of broiler chicken flocks. Journal of Food Protection, 71: 264-70
  16. Denagamage T, Jayarao B, Patterson P, Wallner-Pendleton E, Kariyawasam S. Risk Factors Associated With Salmonella in Laying Hen Farms: Systematic Review of Observational Studies. Avian Dis. 2015 Jun;59(2):291-302. doi: 10.1637/10997-120214-Reg. PMID: 26473681.
  17. Snow LC, Davies RH, Christiansen KH, Carrique-Mas JJ, Cook AJ, Evans SJ. Investigation of risk factors for Salmonella on commercial egg-laying farms in Great Britain, 2004-2005. Vet Rec. 2010 May 8;166(19):579-86. doi: 10.1136/vr.b4801. PMID: 20453235.
  18. Callaway TR, Carr MA, Edrington TS, Anderson RC, Nisbet DJ. Diet, Escherichia coli O157:H7, and cattle: a review after 10 years. Current Issues Mol Biol. 2009;11(2):67-79. PMID: 19351974.
  19. Bach, S.J., McAllister, T.A., Mears, G.J., Schwartzkopf-Genswein, K.S. "Long-haul transport and lack of preconditioning increases fecal shedding of Escherichia coli and Escherichia coli O157: H7 by calves." Journal of Food Protection, Vol. 67, No. 4, 2004, Pages 672–678
  20. Cheema, M.A., Qureshi, M.A. and Havenstein, G.B., 2003. A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 randombred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry science, 82(10), pp.1519-1529.
  21. El-Lethey, H., Huber-Eicher, B. and Jungi, T.W., 2003. Exploration of stress-induced immunosuppression in chickens reveals both stress-resistant and stress-susceptible antigen responses. Veterinary immunology and immunopathology, 95(3-4), pp.91-101.
  22. Alliance to Save Our Antibiotics, 2017. Real farming solutions to antibiotic misuse.
  23. Compassion in World Farming, 2020, quoting industry data. Dutch slower growing chickens require less antibiotics than fast growing chickens. Data used comes from the Dutch industry’s Avined website.
  24. Madhur S Dhingra et al., 2018, Geographical and Historical Patterns in the Emergences of Novel Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) H5 and H7 Viruses in Poultry, Frontiers in Veterinary Science, Vol 5:84, doi: 10.3389/fvets.2018.00084 – 37 out of 39
  25. Voss, A., Loeffen, F., Bakker, J., Klaassen, C. and Wulf, M., 2005. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus in pig farming. Emerging infectious diseases, 11(12), p.1965.
  26. Dorado-García, A., Dohmen, W., Bos, M.E., Verstappen, K.M., Houben, M., Wagenaar, J.A. and Heederik, D.J., 2015. Dose-response relationship between antimicrobial drugs and livestockassociated MRSA in pig farming. Emerging infectious diseases, 21(6), p.950.
  27. United Nations Department of Economic Social Affairs Sustainable Development
Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.