Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 15.10.2024

Čtrnáctého října, na Světový den bez klecí jsme vybídli europoslance a europoslankyně, aby vyjádřili svoji podporu celoevropskému zákazu klecových chovů a „vysvobodili“ plyšová hospodářská zvířata z klecí před Evropským parlamentem.

Koalice Konec doby klecové složená ze 170 evropských NNO pozvala europoslance a europoslankyně, aby přišli vysvobodit jedno za šestnácti plyšových zvířat. Několik z nich skutečně dorazilo a vypustilo plyšové zvíře „na svobodu“. 

Světový den bez klecí si připomínáme od roku 2020 ke zvyšování povědomí o strastiplných životních podmínkách, ve kterých strádá každoročně přibližně 300 milionů hospodářských zvířat zavřených v klecích, kotcích a boxech po celé Evropě. Stále pevně doufáme, že brzy budeme tento den oslavovat s vědomím, že tato krutá a zbytečná praxe byla v Evropě jednou provždy zakázána.

Martin Hojsík s plyšovou slepicí v ruce
Europoslanec Martin Hojsík u našeho stánku

Účast evropských zákonodárců

I navzdory dešti na naší akci zavítalo několik evropských zákonodárců, včetně Thomase Waitze, Martina Hojsika, Anjy Hazekamp, Tilly Metz a Sebastiana Everdinga. Přitáhla pozornost i kolemjdoucích.

Rakouský europoslanec Thomas Waitz nám k tomu řekl: „Žádné zvíře se nesmí chovat v kleci. To je opravdu zastaralá praxe a měli bychom ji překonat. Zejména kožešinové farmy, které provozujeme jen kvůli oblečení, jež můžeme nahradit. Ale také v zemědělství potřebujeme ke zvířatům přistupovat více empaticky. Přestaňme chovat zvířata v klecích. Přestaňme prosím hned teď. Naslouchejme občanům, naslouchejme Evropské občanské iniciativě Konec doby klecové. Vezměme ji vážně. Ukončeme dobu klecovou.

Anja Hazekamp s plyšovou slepicí v ruce
Dánská europoslankyně Anja Hazekamp

Slovenský europoslanec Martin Hojsík pokračoval: „Před pěti lety jsme žádali totéž. A byli jsme tak blízko. Bohužel Komise zejména, co se týče klecí, selhala. Je opravdu načase, abychom v Evropě ukončili dobu klecovou. Jednoduše to není humánní.

Dánská poslankyně Anja Hazekamp dodala: „Zvířata čekala už moc dlouho. Komise musí předložit návrhy a ukončit dobu klecovou.“

Teď je řada na Komisi. Musí jednat

V reakci na úspěšnou iniciativu Konec doby klecové, kterou podepsalo 1,4 milionu lidí z Evropy, Komise v roce 2021 učinila historický a právně závazný slib, že do konce roku 2023 předloží legislativní návrhy, které ukončí klecové chovy hospodářských zvířat. Tento slib dosud nesplnila.

Tým CIWF před plakátem End Cage Age
Náš tým CIWF

Vinciane Patelou, která je ředitelkou evropské kanceláře Compassion in World Farming, k tomu poznamenala: „Tato událost byla silnou symbolickou připomínkou utrpení milionů hospodářských zvířat, která právě teď trpí v klecích. Zdůrazňuje také, že budoucnost Evropy je bez klecí. V tomto novém politickém období potřebujeme, aby Evropská komise splnila svůj slib a předložila zákaz klecí při nejbližší možné příležitosti a také, aby evropští zákonodárci zajistili co nejvyšší standardy welfare pro hospodářská zvířata.

Napište i vy předsedkyni Komise a vyzvěte ji, aby se svými spolupracovníky věnovala maximální prioritu předložení slíbených návrhů.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.