Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 24.09.2024

Výsledky z našeho nového průzkumu, který vychází dnes, ukazuje, že drtivých 91 % dotázaných v devíti zemích EU se domnívá, že životní pohoda (welfare) ryb by měla být chráněna lépe či stejně jako u ostatních hospodářských zvířat. V České republice s tím souhlasilo 93 % lidí. 

Veřejný průzkum ohledně názorů na welfare ryb   

Spojili jsme se s Eurogroup for Animals a společně nechali vypracovat průzkum, kterého se zúčastnilo více než 9 000 lidí v Česku, Francii, Německu, Řecku, Itálii, Polsku, Španělsku, Švédsku a Nizozemsku

Chtěli jsme zjistit postoje veřejnosti k rybám, ke spotřebě rybích produktů a také prozkoumat, jaké je povědomí lidí o praktikách chovu ryb.

Utrpení obrovské spousty ryb 

Ryby jsou citliví tvorové schopní vnímat příjemné pocity i bolest. Přesto se jich v EU každoročně chová až jedna miliarda. V současné době neexistuje žádná legislativa, která by zohledňovala specifické potřeby ryb, což umožňuje přetrvávání neetických praktik. Výsledkem je, že mnoho ryb v intenzivních chovech zažívá bolest a utrpení

Chovy ryb na farmách jsou intenzivní. To znamená, že ryby žijí ve stísněném prostoru a kvůli tomu jsou náchylnější k nemocem a stresu, agresivitě a fyzickým zraněním. Běžné je i hladovění. V EU jsou ryby často zabíjeny nehumánním způsobem a mnohé z nich zažívají pomalou a bolestivou smrt udušením nebo dokonce vykucháním zaživa

Dva lososi na modrém pozadí oceánu

Lidé chtějí změnu 

Ve všech devíti zemích hovořily výsledky průzkumu jasně: lidé, včetně lidí v Česku, chtějí změnu

  • Mnoho občanů EU nezná nejběžnější metody chovu ryb a jejich důsledky. 55 % obyvatel ČR vykázalo nízké povědomí o současných metodách chovu ryb. Například pouze 26 % lidí si je vědomo toho, že procento ryb, které uhynou během chovu na farmách, je podstatně vyšší než v chovech suchozemských hospodářských zvířat.
  • S tím, že ryby mohou cítit bolest, souhlasilo 71 % respondentů. V Česku s tímto tvrzením souhlasilo 77 % respondentů.
  • 57 % všech respondentů v ČR nevědělo, že většina ryb chovaných na farmách není před porážkou omráčena, a 76 % uvedlo, že omráčení by mělo být vyžadováno zákonem.

 Pokud jde o nákup rybích výrobků, převážná většina (87 %) lidí uvedla, že by chtěla kupovat ryby chované v podmínkách s lepším welfare. 60 % uvedlo, že by chtělo, aby rybí výrobky obsahovaly jasné označení, které by informovalo o způsobu chovu ryb. 

Jednoduše řečeno: veřejná poptávka po lepším welfare ryb není naplňována

Pstruh v čisté vodě

Potřebná legislativa

V reakci na toto silné vyjádření podpory od lidí jsme odeslali dopis kandidátům na eurokomisaře pro zemědělství a potraviny, pro zdraví a welfare zvířat a pro rybolov a oceány.

V dopise je žádáme, aby zajistili zveřejnění opatření týkajících se welfare ryb, která budou druhově specifická. Tato opatření musí být součástí balíčku návrhů pro lepší welfare zvířat, jehož zveřejnění bylo přislíbeno do konce roku 2023 a zatím se tak nestalo. Tento krok podporují čtyři z pěti dotázaných ve všech devíti zemích EU. Tito lidé si přejí právní předpisy zohledňující nejvhodnější postupy a nejnovější vědecké poznatky tak, aby byly naplněny přirozené potřeby chovaných vodních živočichů.

Dr. Natasha Boyland, naše hlavní poradkyně pro výzkum a politiku týkající se vodních živočichů, dodala: „Náš nový průzkum ukazuje, že drtivé většině dotázaných občanů EU záleží na dobrém životě ryb chovaných na farmách. Mnozí z nich si však neuvědomují, k jak krutému zacházení může při chovu a porážce docházet. A navíc, že k tomu všemu dochází, protože rybám chybí právní ochrana. Ryby, stejně jako zvířata chovaná na souši, jsou cítící tvorové, kteří potřebují zákony minimalizující jejich utrpení. Nyní naléhavě žádáme Evropskou komisi, aby reagovala na obavy občanů a zavedla odpovídající zákony pro jednotlivé druhy ryb.“

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.