Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 12.07.2024

Dnes (12. července) vyzýváme společně s organizací Eurogroup for Animals, španělskou firmu na produkci mořských plodů Nueva Pescanova, aby upustila od svých plánů na výstavbu první farmy s chobotnicemi na světě.

Vyzýváme společnost, aby projekt okamžitě zastavila, protože kromě krutého zacházení s chobotnicemi ohrožuje farma také veřejné zdraví, životní prostředí a volně žijící živočichy, což je v rozporu s jejími vlastními prohlášeními o udržitelnosti. 

Naše obavy jsou shrnuty v nové společné zprávě, kterou jsme dnes zveřejnili pod názvem Odhalení environmentálních rizik chovu chobotnic.

Hlavní problémy

  • Ohrožení veřejného zdraví: Společnost nezajistila, aby mořská voda používaná na farmě byla vhodná pro lidskou spotřebu, čímž by ohrozila bezpečnost potravin.
  • Znečištění: Hrozí, že výstavba a provoz znečistí místní vodu, ovzduší a noční prostředí. Vypouštěný odpad pravděpodobně zhorší již tak špatnou kvalitu vody v přístavu kvůli omezené cirkulaci vody. 
  • Využívání přírodních zdrojů: Konstrukce farmy je do značné míry závislá na fosilních palivech a spotřebovává obrovské množství mořské vody, přičemž mění její fyzikální a chemické vlastnosti, než ji vrátí zpět do životního prostředí. Navíc jsou chobotnice masožravé a potřebují stravu bohatou na bílkoviny, která se obvykle skládá z rybí moučky a rybího tuku. Tato závislost ohrožuje potravinovou bezpečnost a udržitelnost, protože odebírá ryby pro lidskou spotřebu.
  • Riziko pro biologickou rozmanitost: Vláda Kanárských ostrovů se obává, že Nueva Pescanova dostatečně nezohlednila dopad na okolní chráněné mořské oblasti a volně žijící živočichy.
  • Opomíjení kulturních a rekreačních oblastí: Projekt neřeší možné dopady na nedalekou chráněnou rekreační potápěčskou lokalitu a porušuje místní předpisy o kulturním dědictví.
  • Nejistá legalita: Legalita provozu akvakultury v místě navrhovaného přístavu je nejasná. Zamýšleným účelem přístavu je lodní doprava, a proto mohou vznikat rizika pro lidské zdraví v důsledku možných úniků ropy a znečištění z lodní dopravy.

Společnost Nueva Pescanova tvrdí, že se zavázala k „zachování biologické rozmanitosti“, „ochraně ekosystému“ a „podpoře cirkulární ekonomiky“. Její vlastní posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) pro farmu v přístavu Las Palmas na Gran Canarii však vláda Kanárských ostrovů považovala za nedostatečné.

Celosvětová kampaň pokračuje

Vzhledem k nesčetným problémům s welfare chobotnic, lidským zdravím a životním prostředím není plánovaný velkochov chobotnic modelem, který by se mohl opakovat i jinde ve světě.

V roce 2021 jsme uveřejnili naši zprávu Velkochov chobotnic: recept na katastrofu, kde jsme zveřejnili vědecké důkazy o tom, že chov chobotnic by byl krutý a škodlivý pro životní prostředí. Před rokem jsme vydali společnou zprávu s organizací Eurogroup for Animals s názvem Odhaleno: děsivá realita chovu chobotnic, která reagovala na plány společnosti Nueva Pescanova chovat v podvodním velkochovu přibližně milion těchto živočichů ročně

V loňském roce jsme na Světový den chobotnic (8. října) spojili síly se 75 nevládními organizacemi, odborníky a osobnostmi veřejného života po celém světě a vyzvali vládu Kanárských ostrovů, aby tyto plány zamítla. 

Ekologicky neudržitelné

Dr. Elena Lara, naše vedoucí výzkumu, řekla: „Tváří v tvář varování před klimatickými změnami, která vyzývají k radikální transformaci našich potravinových systémů, je tato nová forma průmyslového zemědělství jednoduše neospravedlnitelná.

Navrhovaná farma s chobotnicemi by byla katastrofou hned na několika frontách. Nejenže by znamenala kruté zacházení s těmito inteligentními, samotářskými tvory, ale byla by neudržitelná z hlediska životního prostředí.

Vyjádřete svou podporu sdílením našich příspěvků na sociálních sítích a označte společnost Nueva Pescanova s výzvou, aby okamžitě zastavila své plány na výstavbu farmy s chobotnicemi. 

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.