Ikona hledání

News Section Icon Zveřejněno 02.07.2024

Dnes (2. července) se v hlavním městě Evropy objevilo téměř 40 billboardů, upozorňujících znovu zvolené a nově zvolené poslance a poslankyně Evropského parlamentu (EP) na to, že lidé z Evropy čekají na konec klecí. 

Poslanci a poslankyně EP začínají po volbách vykonávat své funkce, a proto jsme se chopili příležitosti, abychom u evropských zákonodárců zvýšili povědomí o ohromné veřejné podpoře zákazu klecí, která se prostírá napříč Evropou.

Lidé z Evropy téměř jednomyslně podporují konec klecí

Podle průzkumu Eurobarometr, který si nechala vypracovat Evropská komise, 90 % lidí z Evropy podporuje etické zacházení se zvířaty a ještě více, 94 % Evropanů a Evropanek věří, že je důležité poskytnout hospodářským zvířatům dostatek místa, aby se mohla pohodlně pohybovat, lehat si a vstávat. Právě to však klece neumožňují.

Chtěli jsme se ujistit, že poslanci a poslankyně EP si budou této podpory vědomi, a proto jsme výsledky průzkumu nechali vytisknout na billboardy v 37 bruselských stanicích metra. Vyslali jsme signál, který nelze přehlédnout. 

Lidé z Evropy se vyjádřili jasně, a jestliže chtějí evropští zákonodárci respektovat demokracii, musí hlas veřejnosti vyslechnout. 

Billboard na stanici metra

Nezlomné vědecké důkazy podporují konec klecí

Nejen evropská veřejnost si přeje konec klecí. Závěry Evropského úřadu pro bezpečnost potravin také hovoří ve prospěch postupného ukončení klecí z důvodu nedostatečného welfare, a to pro prasnice, telata, nosnice, kachny, křepelky a králíky.

V roce 2021 Komise udělala právně závazný závazek, že do konce roku 2023 předloží legislativní návrhy pro celoevropský zákaz klecových chovů. Učinila tak v reakci na úspěšnou občanskou evropskou iniciativu Konec doby klecové, kterou podepsalo téměř 1,4 milionu lidí z Evropy. Tyto návrhy však stále nebyly zveřejněny a přibližně 300 milionů prasnic, slepic, králíků, kachen, křepelek a hus každoročně stále tráví většinu svého života v klecích napříč Evropou.

Billboard na stanici metra

Evropa musí splnit své právní závazky

Začátkem letošního roku jsme zaštítili právní žalobu proti Evropské komisi, kterou podal občanský výbor Evropské občanské iniciativy (EOI) Konec doby klecové za neplnění slibů Komise.

Minulý týden požádalo několik velkých evropských nevládních organizací  – včetně The ECI Campaign, Eurogroup for Animals, Foodwatch International a Animal Equality – Evropský soudní dvůr, aby se mohly stát „intervenujícími subjekty“ v této přelomové právní žalobě. Tyto organizace zastupují celou škálů zájmů – od demokracie a práv spotřebitelů po welfare zvířat – a argumentují tím, že selhání Komise v zákazu klecových chovů na ně má přímý negativní dopad

Zatímco čekáme na rozhodnutí soudu, upozorňujeme nově zvolené poslance a poslankyně EP, že lidé z Evropy si přejí konec klecových chovů.

Podpořte naši kampaň a sdílejte naše posty. Musíme politikům připomenout, že chceme, aby byla demokracie respektována.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.