Naše průkopnická konference Extinction or Regeneration (Vyhynutí, nebo regenerace), kterou jsme uspořádali společně s IPES-Food a dalšími partnery, upozornila na nefunkční potravinový systém a odborníci z celého světa se podělili o praktická řešení, jak jej napravit.
Na dvoudenní mezinárodní konferenci, která se konala ve dnech 11.–12. května, se sešli přední světoví odborníci a odbornice z oblastí, jako je klimatologie, welfare zvířat, finance, regenerativní zemědělství a potravinová politika, aby diskutovali o lepších způsobech produkce potravin, které by zajistily, že budeme směřovat k regeneraci, nikoli k vyhynutí.
Náš současný potravinový systém poškozuje naše zdraví, způsobuje nesmírnou krutost miliardám zvířat a ničí naši planetu. Více než třetina potravin, které vyprodukujeme, se ztratí nebo se vyplýtvá, a přesto téměř každý desátý člověk na světě nemá dostatek jídla.
Sdílení nápadů, řešení a osvědčených postupů
Akce nabídla dynamický program přednášek a interaktivních zasedání, stejně jako kulatých stolů a příležitostí k navazování kontaktů, k nimž se buď osobně, nebo online připojilo přibližně 700 delegátů z 37 zemí celého světa.
Více než 200 000 lidí sledovalo konferenci také v Číně, kde byla živě přenášena na několika oficiálních vládních webových stránkách.
Mezi řečníky byli aktivisté Vandana Shiva a Raj Patel, spisovatel a bývalý britský potravinový „král“ Henry Dimbleby, Peter Elwin z Planet Tracker, Olivier De Schutter, Stefanos Fotiou a Corinna Hawkes z OSN, výkonný ředitel společnosti Waitrose James Bailey a desítky dalších odborníků a odbornic na životní prostředí, potravinovou politiku, veřejné zdraví, potravinářský průmysl a welfare zvířat.
Základem živých a plodných diskusí byla zásadní témata, jako je potřeba snížit nadměrnou spotřebu masa a dalších potravin živočišného původu, role, kterou mohou v udržitelném potravinovém systému hrát podniky a investice, a co mohou pro planetu znamenat agroekologické a regenerativní potravinové systémy.
Řečníci také zdůraznili důležité příklady toho, jak regenerativní a udržitelná řešení fungují v zemědělství, podnikání a politice, včetně:
- Rune-Christoffer Dragsdahl z Dánské vegetariánské společnosti se podělil o to, jak se Dánsko stalo lídrem ve stanovování národních stravovacích směrnic, které nabádají ke stravě bohatší na rostliny a konzumaci méně masa a více luštěnin.
- Rachel Eyres, manažerka udržitelného zásobování společnosti Compass Group, která zajišťuje smluvní stravování, zdůraznila, že zařazení více rostlinných pokrmů do jejich služeb zlepšilo všestrannost společnosti a umožnilo pružné dodavatelské řetězce.
- Výkonný ředitel společnosti Waitrose James Bailey řekl publiku, že je zapotřebí převratného myšlení a spolupráce s průmyslem, aby se spotřebitelé vydali na cestu k regenerativnější produkci potravin.
- Susan Chomba, ředitelka oddělení Viable Landscapes for Africa z World Resources Institute, propagovala přirozenou obnovu řízenou zemědělci a úspěšnou regeneraci v Africe. Řekla: „V africkém kontextu znají zemědělci odolnost původních plodin. Ale co se týče jejich upřednostňování, jsme slepí.“
Změna pro lepší budoucnost
Náš globální generální ředitel Philip Lymbery přednesl na konferenci jeden z hlavních projevů, ve kterém varoval, že hodiny tikají, pokud jde o volbu, před kterou nyní lidstvo stojí – zda se vydáme směrem k vyhynutí, nebo regeneraci. Když se konference chýlila ke konci, řekl: „Konference mají moc měnit narativy a na této konferenci se sešli nejlepší myslitelé, aby vytvořili regenerativní budoucnost pro lidi a planetu.
Slyšeli jsme krásné a soucitné příklady regenerace a navázali nová přátelství a spojenectví, abychom společně pokročili vpřed a zajistili zdravou budoucnost pro zvířata, lidi a planetu, než bude příliš pozdě.“
V návaznosti na tuto úspěšnou akci budeme s našimi partnery z konference pracovat na dalším rozvoji těchto řešení prostřednictvím série webových seminářů. Budeme spolupracovat s odborníky a odbornicemi, vládami a podniky napříč všemi relevantními odvětvími s cílem rozvinout sdílené myšlenky do praktických politických řešení, která mohou vytvořit globální potravinový systém, jenž bude pracovat ve prospěch zdraví lidí, zvířat a planety.