Chceme-li zabránit klimatické katastrofě, je třeba výrazně snížit celosvětovou spotřebu masa a mléčných výrobků – to je jasný závěr nové zprávy, kterou jsme dnes (v pátek 5. listopadu) zveřejnili na konferenci COP26.
Tabu, které je potřeba prolomit
Zpráva s názvem „Prolomení tabu: Proč je nutné změnit stravování, abychom se vypořádali s klimatickou nouzí" (v angličtině) předkládá jasné vědecké argumenty, že bez urychleného a dramatického celosvětového snížení spotřeby masa nebudeme schopni splnit cíle dohodnuté v Pařížské dohodě z roku 2015 a zabránit klimatické katastrofě.
Diskusi o klimatu obvykle dominují fosilní paliva, energetika a doprava. Vlády příspěvek hospodářských zvířat ke změně klimatu většinou ignorují, protože se bojí postavit mocným zájmovým skupinám, které podporují rostoucí celosvětovou spotřebu masa a mléčných výrobků.
Zpráva ukazuje, že:
- Odvětví živočišné výroby je zodpovědné za 14,5 % celosvětových emisí skleníkových plynů (GHG).
- Potravinový systém je zodpovědný za třetinu všech emisí skleníkových plynů – 75 % emisí v zemědělství pochází z chovu hospodářských zvířat.
- Aby bylo možné splnit cíle Pařížské dohody, musí svá emisní zatížení snížit všechna odvětví. Pokud však bude celosvětová spotřeba masa a mléčných výrobků pokračovat stejným tempem, emise z potravinářství a zemědělství výrazně vzrostou a splnění cílů Pařížské dohody bude velmi obtížné.
- Změny v našem stravování by mohly přispět až pětinou ke snížení emisí potřebných ke splnění cílů Pařížské dohody.
Jak vyváznout z klimatické oprátky?
Podle Compassion in World Farming musí vlády a tvůrci politik urychleně jednat v několika klíčových oblastech, aby se podařilo zvrátit průběh krize. Patří mezi ně snížení produkce masa v průmyslových velkochovech monogastrů (například prasat a drůbeže) a v odvětví intenzivního výkrmu skotu.
Většina masa a mléčných výrobků by měla pocházet z farem, kde se zvířata mohou pást na dobře obhospodařovaných, biologicky rozmanitých travních porostech, a měla by se také snížit celková rozloha půdy určená pro chov hospodářských zvířat, aby se podpořila přirozená klimatická řešení, jako je obnova lesů a rašelinišť.
Zpráva zdůrazňuje, že politiky vypracované za účelem řešení klimatické krize musí zahrnovat klíčové aspekty, jako jsou:
- potravinová bezpečnost,
- efektivní využívání zdrojů,
- ztráta biologické rozmanitosti,
- odlesňování,
- škodlivé dopady na půdu a vodu,
- welfare (životní pohoda) zvířat,
- používání antimikrobních léčiv a riziko budoucích pandemií.
A konečně, aby se zajistila realizace opatření, musí vlády podporovat a motivovat veřejnost ke snížení produkce a spotřeby masa a mléčných výrobků, a to v ostatních zemích než v těch, kde je již nyní nízká.
Jedna z hlavních příčin klimatické krize
Autor zprávy a hlavní politický poradce organizace Compassion in World Farming Peter Stevenson uvedl: „Světoví lídři prakticky přehlížejí ústřední roli, kterou potraviny a zemědělství hrají v klimatické krizi.
Dnes prolamujeme tabu a prostřednictvím naší nové zprávy říkáme to, co je říci nutné - že živočišná výroba je jednou z hlavních příčin klimatické krize. Bez nutného a dramatického celosvětového snížení spotřeby masa a mléčných výrobků nebudeme schopni splnit cíle Pařížské dohody, které jsou nezbytné k odvrácení klimatické katastrofy. Jsme opravdu připraveni riskovat zničení planety jen proto, že nedokážeme omezit nadměrnou spotřebu masa a mléčných výrobků?
Světoví lídři musí využít zítřejšího Dne přírody (6. listopadu se bude program konference COP26 věnovat otázkám ochrany přírody) k tomu, aby se zavázali k přijetí nutných a rázných kroků k zařazení zpátečky na cestě ke katastrofě dřív, než bude příliš pozdě. Svět se dívá a čeká.“