Proč potřebujeme více rostlinných ne-mas?
Konec průmyslových velkochovů, jenž je cílem Compassion in World Farming, je nutně spojen i se snížením spotřeby veškerých živočišných produktů a zvýšením podílu rostlinné stravy. Někdo se však nedokáže tak snadno vzdát chuti a struktury masa. Pro někoho je zase maso levnou a všeobecně dostupnou potravinou, bez které si neumí představit žádný recept.
Zkrátka, abychom mohli velkochovy uzavřít a chovat zvířata venku na pastvinách a ve výbězích, musíme mít v obchodech širokou nabídku věrohodných masových alternativ. A že se tyto časy už plíživě blíží, se ukázalo na první české ochutnávkové soutěži rostlinných ne-mas, kterou tento týden uspořádala agentura Black Swan Media v domě Černá labuť v Praze.
Nejlepší z nejlepších
Mezinárodní porota vybrala jako nejpřesvědčivější alternativu masa produkt Lucky Nugget od Vegetarian Butcher. Druhé ocenění, „Cenu odborné veřejnosti“ získala značka Forky’s. Ochutnávky byly nabízeny i široké veřejnosti a mezi hosty zářily hvězdy jako Ben Christovao.
V odborné porotě zasedla i vedoucí CIWF Česko Romana Šonková. „Velmi příjemně mě překvapila pestrost a kvalita ne-mas. Ještě před pár lety jsem si na rostlinných alternativách moc nepochutnala. Dnes jsme v nabídce už téměř dohnali například Británii, kam často jezdím za kolegy do našeho ústředí,“ hodnotí kvalitu soutěžících produktů Romana Šonková a dodává: „Mám z toho velkou radost, protože my v CIWF pevně věříme, že právě alternativy masa, ať už rostlinné obdoby masa, maso kultivované z kmenových buněk nebo proteiny z fermentace, jsou důležitou součástí řešení současné krize potravinových systémů a nutnou změnou na cestě k ukončení průmyslových velkochovů.“