3. února 2021 byla během online konference zveřejněna nová odborná zpráva Chatham House s názvem Dopady potravinového systému na ztrátu biodiverzity, která vznikla ve spolupráci s Programem OSN pro životní prostředí (UNEP) a Compassion in World Farming.
Na konferenci vystoupili významní řečníci: Susan Gardner, ředitelka Sekce ekosystémů z UNEP, Profesor Tim Benton, ředitel výzkumu z Chatham House, Philip Lymbery, globální ředitel Compassion in World Farming a také Jane Goodall, PhD., DBE., zakladatelka Jane Goodall Institutu a Posel míru OSN.
Tři zásadní kroky
Zpráva popisuje, jaká opatření jsou nezbytná pro transformaci potravinového systému na podporu biologické rozmanitosti, a zaměřuje se na tři zásadní kroky:
- Globální stravovací návyky se musí proměnit ve stravování, které bude víc založené na rostlinných potravinách, zejména kvůli nepřiměřenému dopadu chovu hospodářských zvířat na biodiverzitu, využívání půdy a životní prostředí. Takový posun, spojený se snížením plýtvání potravinami, by omezil nároky a tlak na životní prostředí a půdu, prospěl by zdraví populací na celém světě a pomohl by snížit riziko vzniku pandemií.
- Větší území musí být chráněna a vyhrazena pro přírodu. Ochrana země před přeměnou či zneužíváním je nejefektivnějším způsobem zachování biodiverzity, a tudíž je třeba vyhýbat se konverzi pozemků na zemědělské využití. K ochraně stávajících přírodních ekosystému a obnově těch poškozených či zničených je nezbytná změna stravovacích návyků lidí.
- Musíme zemědělsky hospodařit způsobem, který je ohleduplnější k přírodě, více podporuje biodiverzitu, omezuje používání vstupních zdrojů a nahrazuje monokultury zemědělskými praktikami s využitím polykultur.
Změnit stravovací návyky je tedy nezbytné, abychom mohli navrátit půdu přírodě a umožnit široké zavedení zemědělské praxe šetrné k přírodě bez zvyšování tlaku na přeměnu přírodních území na zemědělskou půdu. Čím více pokročíme v naplňování prvního opatření v podobě změny jídelníčku, tím více prostoru se vytvoří pro druhý a třetí krok.
Nový vztah s přírodním světem
Na úvod konference promluvila Susan Gardner, ředitelka Sekce ekosystémů z UNEP, a zdůraznila potřebu přehodnotit náš současný potravinový systém, který je „zaměřen na produkci více potravin rychle a levně bez ohledu na skryté dopady na biologickou rozmanitost…“ Hovořila také o možnosti ovlivnit změnu osobním přístupem: „Můžeme volit svými vidličkami. Máme moc rozhodovat, jaký potravinový systém chceme podpořit.“
Profesor Tim Benton, ředitel výzkumu v Chatham House, souhlasil, že pro řešení této krize je zásadní posun v perspektivě: „Musíme změnit přesvědčení, že musíme vyrábět víc jídla. Jde o produkci správných druhů potravin – o snižování tlaku na potřebu vyrábět více [potravin] intenzivním způsobem. “
Dále vystoupil Philip Lymbery, který zdůraznil význam snížení naší závislosti na intenzivním zemědělství a podrobně popsal ničivé dopady průmyslové živočišné výroby na životní prostředí.
„Naše strava se dostala do nerovnováhy, je příliš závislá na masu a mléčných výrobcích, což vystavuje ekosystémy stále většímu tlaku," řekl. „V dnešní krizi týkající se pandemie, klimatu a biologické rozmanitosti je naléhavě nutné ukončit průmyslové velkochovy a snížit spotřebu masa a mléčných výrobků.“
Kromě toho, že vysvětlil, jak snížení spotřeby živočišných produktů omezí ztrátu biologické rozmanitosti a degradaci životního prostředí na celém světě, Philip také zdůraznil výhody metod regenerativního zemědělství. Svůj projev zakončil výzvou k masovému hnutí, které by ukončilo intenzivní chov zvířat:
„… Musíme využít příležitosti letošního summitu OSN o potravinových systémech, abychom se posunuli směrem ke globální dohodě o ukončení průmyslových velkochovů. K obnově našeho potravinového systému. K regenerativním způsobům výroby potravin. K hospodaření v souladu s přírodou, ne proti ní. Ve prospěch nás všech. “
Poslední řečnice, Jane Goodall, PhD, DBE, zakladatelka Institutu Jane Goodall a Posel míru OSN, zdůraznila skutečné dopady ztráty biologické rozmanitosti a vyslovila prosbu, aby lidé mysleli a konali lokálně i globálně:
„Lidé musí pochopit, že se nemůžeme odloučit od přírodního světa. Jsme jeho součástí a jsme na něm závislí, pokud jde o čistý vzduch, vodu a všechno ostatní. Musíme tedy vytvořit nový vztah k přírodnímu světu. “
Zdůraznila, že „je zcela jasné, že čelíme absolutní krizi. Blížíme se k bodu, ze kterého nebude návratu, pokud dnes nezačneme jednat. “
Zprávu Dopady potravinového systému na ztrátu biodiverzity v angličtině si můžete přečíst zde.